Natuurontwikkeling in de Noordoostpolder



In de Noordoostpolder is binnen de dijken maar heel weinig natuur.
Terwijl het aantal bewoners steeg en Emmeloord en de "Groendorpen" in omvang toenamen, is er geen "groen" van betekenis bijgekomen.

De Vogelwerkgroep NOP ijverde jaren voor meer natuur. Eén van de beste opties is kleinschalige projecten in de kwelzone achter de dijken.
Aan de westrand moet dat noodgedwongen beperkt blijven tot de -ook in de toekomst- windmolenvrije dijkvakken bij Rotterdamse Hoek en ten noorden van kilometer paal 7 achter de Noordermeerdijk bij de Friese Hoek.

Rotterdamse Hoek

Rotterdamse Hoek (N)



Voor zo'n project is een ontwerp ingeleverd, waarbij we de natuurlijke kwel zijn werk willen laten doen in een mini-binnenpolder.




 

Rotterdamse hoek bleef aanvankelijk gevrijwaard van windturbines. Een strook van twee kilometer is bevochten en het gebied rond de Eendenkooi (nooit in gebruik geweest) als natuurgebied geprobeerd te promoten. In 2010 is dat ebeurd.
Datzelfde is voor het noordelijke dijkvak inclusief Friese Hoek geprobeerd. Hier vliegen 's winters duizenden ganzen over de dijk heen en weer tussen de slaapplaats bij de Steile Bank op het IJsselmeer en de fourageerplekken in de Noordoostpolder. Bij de gigantische vorm die het windpark nu krijgt is dit niet gerealiseerd. Een enorm verlies voor dit gebied.

Molenvrije delen boden soulaas voor de door windturbines verstoorde duikeenden die de zone tot 500 meter uit de kust gebruiken om te rusten.. Dat kunnen 's winters ook duizenden dieren zijn. Ook dat is een zinloze strijd voor ons geweest.
Rotterdamse hoek verdient een bijzondere status. Voor vogel- en natuurliefhebbers is het nu al een HOT SPOT en iets daarvan is misschien te handhaven.

Zo was het anno 2000 ongeveer

 

Het beleidsvoorstel van de gemeente Noordoostpolder voor twee grote windparken aan de westrand van de polder gekoppeld aan het op termijn laten verdwijnen van solitaire molens binnen de dijken.
a. een windmolenpark aan de Noordermeerdijk gelegen tussen km. paal 6 en km. paal 12 waarbij één rij windturbines op de dijk wordt gerealiseerd en één rij windturbines buitendijks op 400m (Gemeente Lemsterland wordt dan partij);
b. een windmolenpark aan de Westermeerdijk globaal gelegen tussen km. paal 13,5 en km. paal 21,5 km waarbij één rij windturbines op de dijk wordt gerealiseerd en twee rijen windturbines tot 1 kmbuitendijks .
Het totaal opgesteld vermogen na realisering van beide parken zal ± 130MW bedragen, uigaande van molens van 3MW per stuk. Ashoogte 100 meter, wiekdiameter 60meter (totale zichthoogte 160 meter).
Bij de uitvoering van dit beleid zal men van initiatiefnemers verlangen met betrekking tot met name de buitendijkse lijnopstellingen een nader onderzoek op MER niveau te verrichten; hierin zullen natuur en vogelwaarden een plaats dienen te krijgen. Met nmae de IJsselmeerlocaties worden geblokkeerd door de europese vogel- en habitairichtlijn.
Positief is de vermelding van het binnendijkse gebied bij Rotterdamse Hoek in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied van de gemeente: "te ontwikkelen moerasnatuur".

WetlandWacht D. Meijers bij de overhandiging van het rapport
"Nederlandse Wetlands in 1998" aan wethouder Jan Mulder.

Wat het nu wordt? Zie WINDPARK

terug